Hepimizin bildiği bir deyim var; Ekmek Aslanın ağzında. Bugünlerde ekmek Aslanın ağzını geçti bile. Pandemi sürecinin ülkelere verdiği maddi ve manevi tahribatın etkileri uzun süreceği aşikardır. Lakin hayat devam etmektedir. Müşterilere ürünlerimizi ulaştırma noktasında çok çeşitli çalışmalar bulunmaktadır. Evden çıkma noktasında endişe eden müşterilere nasıl ulaşacağız, işlerimizi nasıl büyütürüz endişelerini yaşamaktayız.
Bu yazı dizimizde Dijital Pazarlama sahasında duayyen olan Olgu Şengülle birlikteyiz. Söyleyişiye geçmeden Olgu beyin kısaca özgeçmişini istifadelerinize sunuyoruz:
’İTÜ’den mezun olan yazar ve eğitmen Olgu Şengül yüksek lisansını İtalya’da bulunan Politecnico di Milano Üniversitesi’nde işletme mühendisliği üzerine yaptı. Dijital pazarlama konusuyla ilgili çalışmalarına 2009 yılında başladı. 2011 yılında Amerika’da 2 hafta boyunca dijital pazarlama seminerlerinde sektör liderlerinden eğitimler aldı ve kariyeri boyunca katıldığı onlarca dijital pazarlama eğitimi ve e-ticaret seminerlerine ek olarak 2016 yılında Amerika’da Cardinal Path kurumunda ve Google Dublin Ofisinde üst düzey dijital pazarlama eğitimi aldı ve seminerlere katıldı.
2012-2014 yılları arasında Esse Ev Ürünleri firmasında e-ticaret müdürü olarak çalıştı. Akabinde Generali Sigorta’ya geçti ve 2014-2017 yılları arasında firmanın “direkt satış kanalı” projesinde sırasıyla online pazarlama yöneticisi ve dijital pazarlama ekip yöneticisi olarak görev aldı. Generali Sigorta’da bir yıl içinde web sitesinden edinilen form sayısı 7 katına çıktı. Esse Ev Ürünleri firmasında ise dört ay içinde e-ticaret satışları 10 kat arttı.
Mart 2017’de Sina Afra, Hakan Baş ve Efe Çakarel gibi girişimcilik ekosisteminin önemli temsilcilerinin referanslarıyla piyasaya çıkan “2 Saatte A’dan Z’ye Dijital Pazarlama” kitabı Türkiye’nin bu konuda yazılmış en kapsamlı ilk ve tek kitabı özelliğini taşımaktadır. Kitap Ekonomist ve Capital dergilerinde referans gösterilmiş ve İsmail Küçükkaya tarafından FOX TV’de tanıtılmıştır.
KOSGEB, Ankara Sanayi Odası, İstanbul İhracatçı Birlikleri, Boğaziçi Üniversitesi gibi önemli kurumlarda dijital pazarlama eğitimi vermiş ve Google’ın özel davetiyle çeşitli Google Partners etkinliklerine panelist olarak katılmış olan Olgu Şengül 2 günlük Dijital Pazarlama Eğitimi ile dijital pazarlama, sosyal medya ve e-ticaret konularında bilgi ve tecrübelerini paylaşmaya devam etmektedir. Bu eğitimlere KOBİ yöneten işletme sahipleri ve yeni girişimcilerin yanı sıra Mercedes, Ford Otosan, Yapı Kredi, Vodafone, GlaxoSmithKline, Unilever, Arzum Elektrikli Ev Aletleri, Ramsey gibi büyük firmaların çalışanları da katılmıştır ve katılmaya devam etmektedir. Kasım 2020 itibariyle dijital pazarlama eğitimi katılımcı sayısı 3000’e ulaşmıştır.
Son 3 yıldır dijital pazarlama eğitimine ek olarak 100’ün üzerinde firmaya danışmanlık hizmeti de vermiştir ve vermeye devam etmektedir. Danışmanlık çalışmalarında edindiği tecrübeleri güncel olarak eğitimlerinde durum incelemesi (case study) olarak paylaşmaktadır.
Olgu Şengül Dijital Pazarlama konusunda Google Adwords, Google Analytics, DigitalMarketer, CardinalPath ve IAB sertifikalarına sahiptir.’’
Olgu bey ilk sorumuz Pazarlamada iletişim üzerine olsun. Pazarlamada iletişim sizde neyi çağrıştırıyor?
Pazarlama gözüyle baktığımda iletişim; işletmenin misyonunun, vizyonunun ve piyasada farkının etkili bir şekilde potansiyel müşteri kitlesine anlatılmasıdır.
Pandemiden önce Pandemiden sonra dediğimizde pazarlama hususunda neler değişti ?
Pandemiyle birlikte yasaklar olsun olmasın insanlar gerekmedikçe dışarı çıkmamaya başladılar. Neredeyse tüm ürün ve hizmetlerini dijitalden sipariş vererek satın almaya başladılar. Neilsene göre e ticaret bu dönemde %159 büyüdü.
Pandemiden önce online’ı pek önemsememiş pek çok işletme gerek ürünlerini gerek hizmetlerini dijitale taşıdı. Örneğin sınıflarda eğitim veren uzmanlar eğitimlerini online ortama taşıdılar. Yemeklerini hala e ticaretten satmayan restoranlar artık mecburen eve yemek servis hizmetine başladılar. Mağazalarının kepenklerini indiren işletmeler telaşla ürünlerini dijitalden satmanın yollarını aramaya başladılar. İşte bu noktada potansiyel müşterilere dijital üzerinden ulaşmaktan başka çare kalmadı. İşletmeleri dijital medyaya yöneldi. Google’da, Facebook’ta ve Instagram’da reklam yapabilmek için araştırmalarına başladılar, öğrenmeye tecrübe etmeye başladılar. Kimi eğitimler alarak hızlıca kendini adapte etti, kimi deneme yanılma yöntemleriyle dijital pazarlamayı çözmeye çalışarak büyük para ve zaman kaybetti.
Dijital Pazarlamada önemli husus nedir ? Dijital yapan firmalar bu işi yaparken neye dikkat etmelidirler ?
Firmalar öncelikle bu konuda mutlaka derli toplu bir eğitim almalılar. Çünkü öncelikle temel pazarlamayı iyi anlamaları gerekiyor. Akabinde dijital pazarlamanın büyük resmi çok iyi kavranmalıdır. Bunun da sonrasında reklam metin görsel ve videoları etkili bir şekilde hazırlanmalı, akabinde doğru stratejilerle ve püf noktalarına dikkat ederek Google’ Facebook ve Instagram reklamlarına başlanmalıdır.
Dijital pazarlamada özellikle hedef kitleyi doğru tespit etmek, bu hedef kitleyi reklam platformlarında doğru seçmek ve de reklamlarda etkili bir iletişim yapmak başarı için çok kritiktir.
Hayatınıza adamış olduğunuz beni anlatan söz diyeceğiniz bir söz var mı ?
Son 10 yıldır kendimi dijitalde iş yapış modellerine ve tekniklerine hazırlıyorum, bu konuda kendimi geliştiriyorum. Dünyanın önemli kişisel gelişim uzmanlarından Jim Rohn’un şu sözünü çok önemli buluyorum: Hazırlık başarının anahtarıdır, hayat hazırlıksız olmayanları ödüllendirmek için çaba sarf etmez.
Genç girişimcilere tavsiyeleriniz nelerdir?
İşlerini dijitali merkeze alarak kurgulasınlar. Dijital ’de potansiyel müşterileri nasıl bulurum ve onlara ürün veya hizmetimi nasıl etkili bir şekilde anlatabilirim sorusunun cevabına odaklansınlar. Ve de ürün ve hizmetlerini direkt dijitalden nasıl satabilecekleri noktasında planlama yapmalarını tavsiye ederim.
Bizlere zaman ayırdığınız için tekrar teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz.
Muhsin Kemikli
Öz iletişim İş Sendikası Kültür Sanat Komite Üyesi