Diyanet-sen Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Mustafa SARKI İle Söyleyişi
Merhaba Ey Şehri Ramazan merhaba,
Merhaba Ey Şehri Gufrân merhaba…
Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem azabından kurtuluş olan mübarek Ramazan ayımıza kavuşturan Rabbimize şükürler olsun. Rabbim bizleri Ramazan’ın nimetlerine ve müjdelerine erişenlerden eylesin. Geçen iki yılda dostlarımızla Pandemi nedeni ile iftarlarda buluşamadık. Camilerimizde Teravih namazlarında saf tutamadık. Rabbimize şükürler olsun ki bu yıl sofralarımızda ve camilerimizde inşallah cem olacağız. Bu mübarek ay vesilesi ile Dünya üzerinde zülüm ile, açlık ile imtihan olan Müslümanların Rabbim feraha eriştirsin.
Bu yazımızda Ramazan’ın kutsiyeti üzerine “Diyanet-sen Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Mustafa SARKI” İle söyleyişi yapacağız. Başkanımıza bu değerli söyleyişi için zaman ayırdığı için Öz İletişim İş Sendikası Kültür Sanat Komitesi adına teşekkürlerimizi sunarız.
Başkanım ilk öncelikle kendinizden bahsedebilir misiniz?
İlköğrenim tahsilinden önce 5 yaşında rahmetli babamın nezaretinde hafızlığımı bitirdim. 1983 yılında Muş İmam Hatip Lisesinden mezun oldum. 1987 Uludağ Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünü ve daha sonra İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesini bitirdim. 1985 yılında Maliye Bakanlığında memur olarak çalışma hayatının içerisine girdim. 1995 yılından bugüne kadar Diyanet İşleri Başkanlığında Kur’an Kursu Öğreticisi olarak çalışmaktayım. Hasbelkader 2001 yılı itibarıyla STK larda yöneticilik görevlerinde bulundum. Uzun yıllardan beri Diyanetsen Bursa 1 Nolu Şube Başkanlığı görevimi yürütmekteyim. Aynı zamanda İsmail Hakkı Hafızlık Kur’an Kursunda Yönetici olarak çalışmalarımıza devam etmekteyim.
Başkanım Ramazan hakkında düşüncelerinizi alabilir miyiz?
Ramazan ruhlarımızın arındığı ve kulluğun zirve yaptığı bir aydır. Bu vesileyle Sosyal Yardımlaşma ve dayanışmanın yaşandığı kardeşlik duygularının pekiştiği samimiyet ve ihlasın hâkim olduğu, zenginin fakirin halinden anladığı erdemli eşmenin görüldüğü kutsal bir zaman dilimidir.
Başkanım Osmanlıdan günümüze geldiğimizde Ramazan ayına özel birtakım gelenekler var. Bunların arasında ilk akla gelen diş kirası, zimem defteri gibi birçok kütür odaklı gelenekler var. Bu gelenekler hakkında neler söylemek istersiniz?
Efendim hatırlattığınız için teşekkür ederim. Hasretini çektiğimiz büyük mana yüklü bu geleneklerimizin yaşatılması önceliğimizdir. Bu itibarla bulunduğumuz ortamlarda gençlerimize bu geleneklerimizi öğreterek yaşatılmasına katkı sunmalıyız.
Ramazan’ın en kutlu anları camilerimizde oluyor. Camii sohbetleri, mukabeleler, teravihler ve Ramazan’ın son 10 günü camiide yapılan itikaf programları… Camii görevlilerimiz, tabiri caizse yoğun bir mesai içerisinde olacaklar. Bu süreçte Din görevlilerimizle Ramazan sürecinde sendikasal çalışmalarınız var mı ?
Elbette Ramazan ayı dahil olmak üzere her zaman üyelerimizle irtibat halindeyiz. Özellikle insanın doğumundan ölümüne kadar hayatının her safhasında bulunan değerli hocalarımızın icra ettiği vazife önemine binaen her türlü takdirin üstündedir. İşte bu nedenle Ramazan ayı din görevlisinin cemaatiyle bütünleştiği ve aydınlık yarınların oluşmasına katkı sunduğu muhakkaktır.
Başkanım Ramazan hatıralarınız muhakkak vardır. Bizimle paylaşmak ister misiniz?
Hatıramız çoktur. Ama benim için en güzel Ramazanlar çocukluğumda yaşadığım toplu iftarlar ve teravih namazları ve şahsen küçük bir çocuk olarak okuduğum mukabelelerdir.
Son olarak bizi takip eden okurlarımıza mesajınızı alabilir miyiz?
Ramazan Ayının Milletimize ve İslam alemine hayırlar getirmesini yeryüzünde ve gönül coğrafyamızdaki mazlumların, mağdurların uğradıkları haksızlık ve zulümlerin sona ermesini, barış ve huzurun yeniden tesis olmasını yüce Allah’tan niyaz ederim.
Muhsin Kemikli
Öz İletişim İş Sendikası
Kültür Komitesi Başkanı