Sendikamız ile TÜRKSAT arasında toplu iş sözleşmesi imza töreni 29 Ocak 2016 tarihinde gerçekleştirildi. İmza törenine, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hak-İş Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız, TÜRKSAT Genel Müdürü Ensar Gül, Öz İletişim-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Nur Güllüoğlu, TÜRKSAT Yöneticileri, Hak-İş’e bağlı sendikaların genel başkanları ve TÜRKSAT çalışanları katıldı.
Sendikamız Genel Başkanı Güllüoğlu gerçekleşen sözleşmede birçok yeniliğin bulunduğunu belirterek, “Örneğin engelli veya bakmakla yükümlü olduğu engelli yakını olan arkadaşlarımıza çeşitli izin haklarıyla, bazı idari ödemeler getirdik. Artık TÜRKSAT rahatlıkla ‘Ben engelli dostu bir şirketim’ diyebilir” ifadelerine yer verdi. Güllüoğlu, mobbing konusuna da TİS’te yer verildiğini aktararak, sözleşmeye farklı konularda çeşitli ödemelerin eklendiğini söyledi.
Başkanımızın Konuşma Metni;
“ÖZ İLETİŞİM-İŞ Sendikamızın Toplu İş Sözleşmesi imza törenine göstermiş olduğunuz, sıcak ilgi ve katılımdan dolayı şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına teşekkür ediyor, hoş geldiniz diyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
ÖZ İLETİŞİM-İŞ Sendikası olarak, 23 Temmuz 2014 tarihinde, HAK-İŞ üst kimliği altında “Önce İnsan Önce Emek” diyerek, “erdemli bir sendika” için yola çıktık.
Çok kısa sürede Türkiye barajını aştık, ardından Türksat A.Ş. de yeterli üyeye ulaşarak TİS yetkisi aldık. 04 Kasım 2015 te başlayan görüşmelerimiz bugün güzel bir şekilde neticelenmiş ve birlikte hazırladığımız TİS için imza aşamasına gelmiş bulunuyoruz. Türksat’ımıza, Sendikamıza, Konfederasyonumuza ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun.
Bu süreçte bizleri sabırla dinleyen, karşılıklı görüşen, zaman zaman tartışan ancak sonunu mutlu olarak bitiren başta Genel Müdürümüz Prof. Dr. Ensar GÜL olmak üzere,
Türksat Yetkilileri; Hukuk Müşaviri Mehmet Çerikçi’ye, Teftiş Kurulu Başkanı Mustafa Çavuşoğlu’na ve İnsan Kaynakları Direktörü Alaettin Altıntaş’a
Teşekkürü bir borç biliyorum.
Her zaman bizi destekleyen, her an gücünü yanımızda hissettiğimiz Hak İş’e özellikle Genel Başkan Mahmut Aslan’a, Genel Sekreter Osman Yıldız’a ve Hukuk Müşaviri Hüseyin Öz’e şükranlarımı arz ediyorum.
Bu süreci başlatan, yürüten ve sona getiren Sendikamızın Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve Disiplin Kurulu Üyelerimize, Genel Başkan Yardımcılarına desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.
Özellikle ilk günden son güne kadar tüm görüşmelerde hep birlikte olduğum TİS’ in yükünü en fazla çeken GBY Osman Aslan’a, Genel Eğitim Sekreterimiz Şadi Özbingöl’e ve Denetim Kurulu Üyemiz Süleyman Yüzüak’a çok teşekkür ediyorum.
Süreç boyunca yanımızda duran, bizi destekleyen ve cesaretlendiren, bize olan inanç ve ümidini hiç kaybetmeyen Genel Kurul Delegelerimize ve tüm üyelerimize çok teşekkür ediyorum.
Bu başarı sizin çelikten iradeniz ve sarsılmaz birliğinizin eseridir.
Selâm olsun sizlere.
Bu imza törenini “Gelecek tasavvuru” nun şekilleneceği önemli bir dönüm noktası olarak görüyoruz.
Türkiye, yeni bir bölgesel güç olarak belirleyici nitelikte ortaya çıkıyor. Biz de bu yolda, kendi iş kolumuzda ataletten, tembellikten kurtulmuş, özgürlükçü bir kimlikle, Erdemli Sendikacılığı birlikte inşa edeceğiz.
Gayemizin anlamlı olması, gayretlerimizin de anlamlı olduğunu göstermektedir.
İşverenler artık küresel rekabet için sendikal örgütlenmenin zaruretini anlamalıdır. Çünkü sosyal barış ve iş barışı için işçi ve sendikalar işverene rakip değildir hatta taraf da değildir. İş ve işyeri sorumluluğu taşıyan sosyal ORTAKLARDIR.
Bizler, sendikamızı işverenin rakibi olarak değil birlikte çalışılabilen güzel ve adil uygulamaların en büyük destekçisi olarak görüyoruz. Bir tarafın kazanması için karşı tarafın kaybetmesi gerekmiyor. Bizler daima kazan kazan prensibini şiar edindik ve edinmeye devam edeceğiz. GBY mız Yüksel Fidan’ın bir tespitini sizlerle paylaşmak isterim. Yüksel Bey bir atasözünü sendikal çalışmalarımıza şöyle uyarlıyor. Bizim sendika olarak temel amacımız “bağcıyı dövmek” değil. Amacımız sadece “üzüm yemek” te değil. Hep birlikte daha kaliteli ve daha çok üzüm nasıl üretilebilir bunu sağlamak ve oluşan artı değerden üyelerimiz için de talepte bulunmaktır. Bunun için çok çalışacağız ve elimizden gelenin en iyisini yapacağız.
Şirketler ve sendikalar sosyal ortaklardır. Bu sosyal ortaklık tek taraflı işleyen bir süreç değildir; bizim gibi işverenlerin de bu bilinçle hareket etmesi gerekmektedir. Yakından gördüğümüz bu bilinç ve isteğin varlığı Türksat’ta birçok güzel çalışmayı beraber başaracağımızın en büyük işaretidir.
Önemli bir sosyal bilimcinin tespitiyle; “Gelecek ve başarı zalimce sınıf kavgasını kışkırtanların değil, barışçıl yollarla anlaşan ve özellikle işçi haklarını tanıyanların olacaktır.”
Bugün imza törenini yaptığımız toplu iş sözleşmesinde birçok yenilikler bulunmaktadır. Daha önce olmayan bazı güzellikler bu toplu iş sözleşmesinde kendisine yer bulmuştur. Örneğin, engelli veya bakmakla yükümle engellisi bulunan arkadaşlarımıza çeşitli izin hakları ile bazı ilave ödemeler getirdik. Artık Türksat rahatlıkla ben engelli dostu bir şirketim, sendikamız da ben engelli dostu bir sendikayım diyebilir.
Mobbing ile mücadele TİS’e girmiştir. Yeni kurulacak olan Etik Kurul tüm çalışanlarımızın sorunları ile ilgilenecektir. TİS imizde çeşitli teşvik ikramiyeleri bulunmaktadır. Askerlik yardımı, öğrenim yardımı gibi ödemeler ilave edilmiştir.
Zirveye ulaşmak kadar, zirvede kalmak da bir o kadar zorlu ve meşakkatli bir uğraştır. Ben inanıyorum ki; bu TİS töreninden alacağımız heyecan ve enerjiyle BİRLİK VE BÜTÜNLÜK RUHU içerisinde zirvenin de ötesindeki ufka bakacağız. Bizleri başarıya götüren birliğimizi zedeleyecek hiçbir şeye müsaade etmeyeceğiz.
Unutmayalım ki, İstiklâl Şairimizin söylediği gibi;
“Girmeden tefrika bir millete düşman giremez!
Toplu vurdukça yürekler, onu top sindiremez!”
Bu duygu ve düşüncelerle, teşriflerinizden dolayı tekrar teşekkür ediyor, TİS İmza Töreninin ülkemize, tüm çalışanlara, Türksat’a, HAK-İŞ ve ÖZ İLETİŞİM-İŞ camiasına yeni ufuklar açmasını, hayırlar getirmesini diliyor,
Hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.”
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, törende yaptığı konuşmada, konfederasyon ve sendika için tarihi bir gün yaşadıklarını söyledi. TİS sürecinden önce örgütlenme aşamasında da bazı farkındalıklar gerçekleştirdiklerini belirten Arslan, “İşçi-işveren ilişkilerine zarar verecek bir çatışma hiçbir zaman yaşamadık, ilk günden itibaren diyalog mekanizmasıyla sorunları çözdük” dedi.
Arslan, toplu iş sözleşmesi için ciddi bir müzakere süreci yaşandığını belirterek, TÜRKSAT Genel Müdürü Gül başkanlığındaki ekibin ve sendika ile konfederasyon ekibinin çok uzun, yorucu bir süreci tamamladıklarını kaydetti. Arslan, “Önümüzde engeller vardı, bu engelleri makul bir şekilde müzakere ederek ve her iki tarafın tatmin olacağı bir yerde bitirmeye çalıştık. Bizim Sendikacılığımızın başka bir sendikacılık olduğunu anlatmak için TÜRKSAT’ı ileriye taşımak için elimizi taşın altına koymaya hazırız.
Arslan, TÜRKSAT’ın dünya çapında bir şirkete dönüşmesinin çok önemli olduğunu belirterek, “TÜRKSAT, hizmetleriyle ne kadar öne çıkabilirse bizim de çalışanlar olarak buradan ciddi bir şekilde pay almamızı sağlayacaktır. TÜRKSAT başarılı olursa, imkanları, kaynakları geliştirilebilirse buradan en fazla payı da çalışanları alacaktır. Biz de bunun için elimizden gelen gayreti göstermeye söz verdik” dedi. Arslan, TÜRKSAT’ta ilk defa uygulanacak olan “skala sistemi” başta olmak üzere şirketi geleceğe taşıyacak bütün projelerde birlikte çalışmaya hazır olduklarını ifade etti. TÜRKSAT’ı geleceğe taşıma konusunda bir model önerilerinin bulunduğunu söyleyen Arslan, “Sayın Genel Müdürümüz de bize güvendi, bu hedefimize doğru yürürken birlikte çalışacağımıza inandı, Toplu İş Sözleşmesini de bu çerçevede imzalıyoruz. Kuşkusuz Türkiye’nin en iyi sözleşmesi değil, aldığımız ücret Türkiye’nin en iyi ücreti de değil ama iş kolunu dikkate alırsanız başta Telekom olmak üzere gerçekten hem sistematik hem içerik hem kazanılmış bir kısım yeni kazanımlar olarak gerçekten özel bir toplu iş sözleşmesi oldu” diye konuştu.
Arslan, “21 yüzyıl sendikacılığı bilimsel aynı zamanda sosyal diyalog mekanizmalarını en iyi şekilde işleten ve karşımızdaki şirketle ilgili tüm verileri değerlendirme yeteneğine sahip yeni bir vizyona ihtiyacımız var. Sadece ücretlerimizi zamanında almamız yetmiyor, şirketin geleceğe taşınmasında katkı vermeye hazırız. Ama aynı şeyi şirketimizin de yapması gerekiyor çünkü sosyal diyalog karşılıklı tarafların bir arada olduğu bir diyalog mekanizmasıdır. Karşılıklı her iki tarafında sorunlarını konuşup tartışıp çözüm bulma konusundaki iradelerinin ortaya çıkmasıdır. Kendimizi sadece ücretle sınırlandırmış sığ bir sendikacılığın ötesinde bu ülkenin birliğini ve değerlerini gözeten bir sendikacılığı Türkiye’de geliştirmemiz gerekiyor. Yaşadığımız bütün sorunlara yönelik HAK-İŞ’in söyleyecek sözü ve çözümü var. Bu çözümler ülkenin geleceği açısından önemli şeyler. Umarım sizin desteğiniz ve katkılarınızla daha güçlü bir HAK-İŞ inşa etmiş oluruz” dedi.
Genel Müdür Gül: “Skala Sistemini Birlikte Yapacağız”
TÜRKSAT Genel Müdürü Gül, TÜRKSAT’ı geleceğe taşımanın çok önemli olduğunu ve bunun çalışanlar sayesinde gerçekleşeceğini söyledi. Kurumu dünya çapında bir şirket haline getirmek için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini ifade eden Gül, 4 uyduya sahip olduklarını, 2023’e kadar en az 10 uydularının daha olacağını belirtti. Gül, bilişimde birlikte çalıştıkları firmaların projelerini yurt dışına ihraç edeceklerini, Türkiye’yi bilişim ve yazılım projeleri ihraç eden ülke haline getireceklerini bildirdi.
Gül, “Ücretler konusunda adalet yok, geldiğimden beri bunu düzeltmek için çaba sarf ediyorum. Toplu İş Sözleşmesi’nin sonuçlanmasını bekledik, ücretlerin adil olmasını sağlayacak ‘skala sistemini’ birlikte yapacağız. Bunun yapılması gerekiyor. Diyebilirsiniz ki ‘Ben iyi maaş alıyorum, bana dokunmayın kardeşim.’ Ama bütün şirketi düşündüğümüz zaman adaletin sağlanması için bunun yapılması şart” dedi
Konuşmaların ardından TÜRKSAT’taki örgütlü çalışanları kapsayan TİS imzalandı.